Domowy kisiel z jabłek czyli przepis na smaczny deserek
Witajcie,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na domowy kisiel z jabłek. Przygotowanie jest naprawdę banalnie proste a smak rewelacyjny.
Domowy kisiel z jabłek – będziecie potrzebować:
- 400g kwaskowatych jabłek,
- 80-100g cukru,
- sok z cytryny,
- 50g mąki ziemniaczanej,
- skórka cytrynowa lub pomarańczowa.
Sposób przygotowania:
Jabłka opłukujemy oraz trzemy na tarce o małych otworach. Następnie dolewamy wody do 1/2 l objętości, dodajemy startą lub posiekaną skórkę pomarańczową i podgrzewamy. Do gorącego płynu wlewamy wcześniej przygotowaną zawiesinę z mąki ziemniaczanej i 1/16 l zimnej wody, zagotowujemy.
Gotowe! wystarczy przelać do salaterek. Możemy podawać kisiel z sosem waniliowym – więcej o nim przeczytacie w linku poniżej.
SMACZNEGO!!!!