Domowe bułki razowe – przepis na zdrowe bułeczki
Witam!
Jeżeli macie już dość kupowania sklepowych niezdrowych bułek pakowanych w przeróżne podejrzane składniki. Zachęcam was do zapoznania się z przepisem na proste i smaczne domowe bułki razowe.
Domowe bułki razowe – Będziecie potrzebować:
- 1szklanka mąki pełnoziarnistej chlebowej – 170 g
- niecałe 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowa
- 1 szklanka ciepłej wody – 250 ml
- 1 saszetka suchych drożdży – 7 g
- 1duża łyżka masła
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- po płaskiej łyżeczce soli himalajskiej oraz cukru
Można do ciasta dorzucić:
- Niecałą garść suszonej żurawiny
- oraz garść słonecznika lub pestek dyni
Sposób przygotowania
Przegotować dużą miseczkę przesiać przez sitko mąki, dodać, zioła, drożdże prowansalskie, sól, cukier, żurawinę oraz słonecznik. Przygotować szklankę przegotowanej ciepłej wody dodać do niej 1 kopiastą łyżkę masła. Wlać do miski i dokładnie ugniatać ciasto ok 5 minut.
Ciasto przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na godzinę w nieprzewiewne miejsce. Cisto powinno zwiększyć swoją objętość.
Natłuść dłonie masłem i natłuść nimi ciasto. To jest dobry patent, aby ciasto się zbytnio nie kleiło. Tak oto przygotowane ciasto można formować w małe kuleczki.
Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw jeszcze do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po 30minutach wystarczy nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni z grzaniem góra/dół. Wyrośnięte bułeczki posmaruj dodatkowo oliwą i oprósz solą.
Warto przed wstawieniem bułeczek do piekarnika popsikać je wodą, żeby ładnie się rumieniły. 10 minut przed końcem warto popsikać je ponownie wodą. Natomiast 5 minut przed upieczeniem warto je jeszcze posmarować pędzelkiem zamoczonym w maśle. Bułki pieczemy od 26-29 minut.
Smacznego
Skoro już mamy gotowe bułeczki warto posmarować je np. kremem czekoladowo – orzechowym, oczywiście domowej roboty:) Link do przepisu znajdziecie poniżej.
One Comment