Dlaczego tyjemy ? – Ośrodek głodu i sytości klucz do prawdy
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, dlaczego tyjemy? Skąd nasz organizm wie kiedy przestać jeść? W dzisiejszym artykule dowiesz się jak działa ośrodek głodu i sytości, gdzie powstaje i dlaczego u niektórych ludzi jest poważnie zaburzony.
Dlaczego tyjemy? czyli mechanizm działania ośrodku głodu i sytości
Skąd właściwie wiemy, że powinniśmy coś zjeść czy też odłożyć kolejną kromkę „chleba”. Otóż wszystko zaczyna się w głowie a właściwie w ludzkim mózgu. To tam znajduje się ośrodek, który odpowiedzialny jest za regulację głodu i sytości. A tak dokładniej mówiąc ten ośrodek znajduje się w podwzgórzu, które u normalnego człowieka ma wielkość migdała.
Co ciekawe regulacja pobierania pokarmu uzależniona jest także od innych obszarów mózgu, m.in: kory mózgowej, w której umiejscowiony jest ośrodek węchowy, smakowy i wzrokowy oraz ciała migdałowatego.
Zaburzenia ośrodku głodu i sytości
Warto pamiętać, że uszkodzenie ośrodka głodu powoduje zahamowanie łaknienia (afagię), które prowadzi do jadłowstrętu (anoreksji) oraz niedożywienia organizmu.
Natomiast jeżeli dojdzie do uszkodzenia ośrodka sytości dochodzi do nadmiernego spożywania żywności (hiperfagii), a tym samym do nadwagi i otyłości.
Jeżeli zmagacie się z nadwyżką kilogramów, zachęcam Was do zapoznania się z moim e-bookiem „Jak zdrowo schudnąć….”Znajdziecie go na platformie empik go lub empik com. Link znajdziecie poniżej
Czynniki wpływające na ośrodek sytości
W jądrze podwzgórza zlokalizowany jest obszar hamujący apetyt. Jego działanie regulowane jest przez sygnały:
- motoryczne (burczenie w brzuchu, wrażenie pustego żołądka / objawy fizyczne),
- metaboliczne (są ściśle związane z poziomem glukozy, wolnych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów),
- hormonalne (powiązane z hormonami odpowiedzialnymi za uczucie głodu i sytości. Najbardziej istotnymi są leptyna i grelina),
- termiczne (uwarunkowane porą roku – w ciepłe dni oraz gdy jesteśmy chorzy i mamy gorączkę jemy mniej, niż w te chłodne i zimne.
Dlaczego tyjemy ? – Grelina i leptyna czyli podstawowe hormony wpływające na uczucie głodu i sytości.
Leptyna jest to hormon białkowy informujący organizm o sytości. Wytwarzany jest przez komórki tłuszczowe. Jego uwolnienie powoduje, że pojawia się uczucie sytość i przestajemy jeść. Co ciekawe u osób ze znaczną nadwagą czy otyłością stężenie tego hormonu we krwi zazwyczaj jest bardzo wysokie.
Wydawało by się, że to dobrze, skoro jest to hormon sytości. Jednak jest to błędne przekonanie! Wynika to z faktu, że ośrodek w mózgu odpowiedzialny za uczucie głodu i sytości nie działa prawidłowo, nie potrafi właściwie wychwycić sygnałów, które do niego docierają. Aby odzyskał swoją podstawową funkcję konieczna jest utrata zbędnych kilogramów.
Natomiast grelina jest to przeciwstawny hormon odpowiada za wywołanie uczucia głodu. Produkowany jest przez żołądek. Warto sięgać po produkty bogate w dobre tłuszcze, białka oraz węglowodany. Dzięki diecie bogatej w te składniki na dłużej pozostaniemy syci i nie będziemy sięgać po dodatkowe przekąski.
Ośrodek głodu i sytości – inne hormony wpływające na jego prawidłowe funkcjonowanie
Warto wiedzieć, że w organizmie występują liczne hormony odpowiedzialne za uczucie głodu i sytości. Niektóre z nich działają pośrednio inne zaś bezpośrednio.
Neuropeptydy podwzgórzoweneuropeptydy podwzgórzowe:
- neuropeptyd Y,
- białko Agouti
- oraz oreksyna A i B,
Produkty tkanki tłuszczowej:
- leptyna,
- adiponektyna,
- wisfatyna,
- rezystyna,
- insulina
Hormony przewodu pokarmowego:
- grelina,
- peptyd YY,
- polipeptyd trzustkowy,
- peptyd glukagonopodobny 1
- cholecysokinina.
Dlaczego tyjemy? – podsumowanie
Warto odżywiać się racjonalnie. Więcej o tym przeczytacie w linku poniżej
Starajmy się wybierać produkty bogate w dobre białka, tłuszcze i węglowodany najlepiej od sprawdzonych producentów. Dbajmy o jakość snu oraz o umiarkowaną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu. Pamiętajcie, że aby uczucie sytości utrzymało się dłużej ogromne znaczenie ma to, co jemy!
Jeśli w naszej diecie dominują produkty o wysokim indeksie glikemicznym , czy takie, po zjedzeniu których podnosi się poziom glukozy we krwi insulina bardzo szybko zmienia je na energię, która niestety szybko się wyczerpuje, a my znowu stajemy się głodni. Dlatego warto spożywać produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym.
Spożywajmy pokarmy o regularnych porach oraz dbajmy o odpowiedni poziom energetyczny w ten sposób unikniemy napadu tzw. wilczego głodu. Pamiętajcie, że spożywając produkty wysoko przetworzone (fast foody, słodkie napoje gazowane, produkty napakowane barwnikami, konserwantami czy wypełniaczami) prędzej czy później dojdzie u Was do rozregulowania hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości i głodu. A to już prosta droga do poważnych chorób metabolicznych!