Czy lody są szkodliwe?
Zwłaszcza w okresie letnim poszukujemy produktów, które pomagają nam schłodzić przegrzany organizm. Niejednokrotnie sięgamy po żywność wysokoprzetworzoną. Nasze dzieci namawiają nas na kolejną gałkę czy kubeczek lodów. No właśnie…, ale czy lody są bezpieczną opcją schłodzenia organizmu czy lody są szkodliwe?
Lody czy to dobry wybór?
Tak… !!! pod warunkiem ze znamy skład!!!! a najlepiej zrobimy je sami. Przepis na domowe lody znajdziecie w linku poniżej 😉
Czy lody są szkodliwe, czyli dlaczego tak ważne jest czytanie składów
Ponieważ niektóre lody a właściwie większość z nich zawiera substancje szkodliwe dla naszego zdrowia
Jeżeli macie wątpliwości, które składniki mogą być destrukcyjne dla Waszego zdrowia to odsyłam Was do artykułu „Czy przemysł spożywczy nas truje? – niewinne kłamstewka” Link znajdziecie poniżej;)
Co znajdziemy w większości lodów?
Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego pomimo palącego słońca większość lodów się nie topi? Dlaczego smakują jak letnia galaretowata pianka? No cóż… sprawa jest dość prosta są to produkty wysokoprzetworzone, które niejednokrotnie w składzie zawierają takie substancje jak:
- guma guar,
- karagen,
- aromaty,
- konserwanty barwniki,
- emulgatory, stabilizatory.
Takie składniki jak emulgatory czy gumy sprawiają po prostu, że lody są odporniejsze na wyższe temperatury co ułatwia ich transport. Gumy, gliceryna czy emulgatory zapobiegają tworzeniu się kryształków co sprawia, że są takie jak konsumenci lubią najbardziej – czyli puszyste i kremowe.
Czy lody są szkodliwe?
Czy warto jeść lody czy lepiej omijać je szerokim łukiem? To zależy… 💁 powinniśmy kierować się przede wszystkim składem! czytajcie etykiety i nie dajcie się zwieść egzotycznym nazwą składników… im mniej tym lepiej!