Cukier śmiertelna pułapka
Niegdyś cukier „krzepił” było to hasło zachęcające do zakupu „białej słodyczy” dziś raczej staramy się go unikać. Ale czy na pewno jesteśmy w stanie go wyeliminować?
Więcej o kłamstewkach przemysłu spożywczego przeczytacie w moim e-booku “Globalni mordercy. Jak koncerny spożywcze rujnują Ci zdrowie! ” Dostępny jest już na platformie empik.com i empik.go – Link znajdziecie poniżej.
Wszechobecny cukier
Ludzie nie zdają sobie sprawy, że cukier nie tylko występuje pod postacią słodyczy czy słodkich napoi. Niestety w większości produktów jest on ukryty nawet w tych uznawanych za zdrowe tj. musi czy soki oraz tzw. produkty light które zamiast tłuszczu mają nieszczęsny cukier. Słodycz ta, odpowiada za wiele chorób. Brakuje jednak dowodów, że cukier jest śmiertelnym czynnikiem przyczyniającym się do nich. Koncerny spożywcze tłumaczą wszelkie choroby brakiem aktywności fizycznej.
Jeżeli zastanawiasz się jak ograniczyć słodycze, zapraszam Cię do zapoznania się z artykułem, który podpowie Ci jak to zrobić. Link znajdziecie poniżej
Należy jednak pamiętać, że nie może być za mało glukozy, ponieważ jest pożywieniem dla mózgu. Natomiast zbyt duże ilości wyniszczają nasz organizm. Cukry złożone, czyli wszelkiego rodzaju kasze, makarony czy ryże pełnoziarniste wchłaniają się stopniowo co sprawia, że dłużej jesteśmy syci. Natomiast cukry proste tj. cola, batony, cukierki, ciastka wchłaniają się do krwi ekspresowo co sprawia, że sięgamy po te produkty częściej. Ponadto te drugie, wpływają na mózg i uzależniają…, wiedzą o tym producenci żywności, którzy „upychają” go wszędzie! Najczęściej pod postacią syropu glukozowo- fruktozowego który jest tani.
W żywności light często usuwany jest tłuszcz, ale żeby produkt nie smakował jałowo, producenci żywności w zamian dodają cukier. Jesteśmy nim regularnie podtruwani. Jest on dodawany do każdego rodzaju przetworzonej żywności. Nie zdajemy sobie sprawy jak dużo cukru znajduje się w naszym pożywieniu. Co więcej, wcale nie jest ukryty! Jest dodawany praktycznie do wszystkiego. Dlaczego producenci żywności tak chętnie go dodają? bo jest tani i pozwala wyrównać koszty produkcji. Jest on śmiertelną pułapką dodawaną praktycznie do każdego produktu. W związku z tym, nie można go wyeliminować, ale można starać się go ograniczyć!
2 Comments