babka cytrynowa
Desery

Babka cytrynowa – przepis na pyszne ciasto Wielkanocne

Babka cytrynowa – przepis na pyszne ciasto Wielkanocne

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto. W związku z tym dostaniecie receptę na „idealną babkę„;) ciasto jest naprawdę smaczne i proste…, a więc do dzieła;)

Babka cytrynowa – będziecie potrzebować:

  • 500g mąki,
  • 150g cukru,
  • 1/4l śmietanki lub mleka,
  • 60g drożdży,
  • 4-5 żółtek,
  • 100g masła,
  • wanilia,
  • Skórka cytrynowa,
  • 50g rodzynków,
  • 4 migdały,
  • Tłuszcz do formy, 
  • 30g cukru pudru do posypania
babka cytrynowa

Babka cytrynowa – sposób przygotowania

Dokładnie wysmarujcie formy tłuszczem (ja zawsze w tym celu używam odrobiny masła), opróście mąką. Mąkę przesiejcie na stolnicy, rodzynki opłukajcie i odsączcie. Migdały sparzcie, obierzcie z łupinek i utłuczcie.

Jeżeli na co dzień jesteście łasuchami to polecam Wam domowy budyń czekoladowy, przepis jest banalnie prosty a efekt może Was zaskoczyć. Link znajdziecie poniżej 😉

W międzyczasie zróbcie rozczyn z 100g mąki, śmietanki lub mleka i drożdży roztartych z cukrem. Odstawcie do wyrośnięcia. Następnie żółtka utrzyjcie z cukrem na pulchną masę, włóżcie do miski, dodajcie resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, startą laskę wanilii, migdały. Dokładnie wyróbcie aż pojawią się pęcherzyki.

Następnie powolutku wlejcie stopione masło, dodajcie rodzynki i chwilkę wyrabiajcie taką masę. Po tym zabiegu włóżcie do formy (1/3 formy), odłóżcie jeszcze w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy forma jest prawie pełna, pieczemy w średnio gorącym piekarniku (170 stopni, a gdy na powierzchni ciasta zacznie powstawać skorupka zmniejszamy ją do 155-160 stopni) ok 50 minut.

Na końcu należy tylko lekko schłodzić, wyłożyć ostrożnie z formy i oprószyć obficie cukrem pudrem. Gotowe 😉 smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *