Aspartam- najniebezpieczniejszy słodzik świata?
Aspartam – wokół tej substancji krąży wiele kontrowersji. Mimo licznych badań, jego bezpieczeństwo stoi nadal pod znakiem zapytania. Ponadto słodzik ten, nie został wycofany z rynku. Co więcej, stał się najpopularniejszą substancją słodzącą, dodawaną do wielu produktów spożywczych, w tym : napojów gazowanych, gum do żucia, kakao, produktów typu light, jogurtów, napojów bezalkoholowych a nawet niektórych leków.
Jeżeli interesuje Was tzw. „słodki temat” odsyłam Was do artykułu o szkodliwości cukru. Link znajdziecie poniżej 😉
Aspartam – Badania naukowe
W 2005 European Foundation of Oncology and Environmental Sciences „B. Ramazzini”, opublikowało badania naukowe stwierdzające, że aspartam może powodować raka. W reakcji na tą publikację Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), przeprowadził ocenę słodzika. Uznał, że na podstawie wszystkich dostępnych obecnie dowodów, nie ma sensu zmieniać bieżących wytycznych na temat stosowania i konsumpcji słodzika, którego dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) wynosi 40mg/kg masy ciała. Stwierdził, że aspartam jest bezpieczny dla ogólnej populacji, w tym niemowląt, dzieci i kobiet w ciąży.
Kontrowersje wokół szkodliwości Aspartamu
Naukowcy nie do końca byli zgodni co do bezpieczeństwa aspartamu. W związku z tym, postanowili przeanalizować 154 badania, na których opierała się EFSA formułując wytyczne dotyczące tego słodzika. Okazało się, że 73 spośród 154 badań wykazały negatywne skutki zażywania aspartamu. Jednak członkowie EFSA uznali je za niewiarygodne.
Analiza badań przez niezależnych naukowców – na których opierała się EFSA
Na podstawie analizy przeprowadzonej przez niezależnych naukowców moża było stwierdzić, że nazywanie aspartamu w pełni bezpiecznym może być stwierdzeniem wprowadzającym w błąd potencjalnych konsumentów.
Naukowcy z Sussex stwierdzili, że w tej sytuacji użytek aspartamu na terenie Unii Europejskiej powinien zostać wstrzymany do chwili ostatecznego sprawdzenia dowodów, którymi posłużył się Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Aspartam – kaloryczność
Większość z nas uważa, że aspartam jest mniej kaloryczny od cukru. Faktycznie, jeden gram substancji ma tylko cztery kalorie, ale jest 200 razy słodszy od cukru, co oznacza, że nawet jego niewielka ilość wystarczy, by uzyskać pożądany efekt. W związku z tym wiele osób uważa, że słodzone nim produkty można zjadać w większych ilościach lub wręcz bez ograniczeń.
Ludzie nie zdają sobie sprawy, że kaloryczność słodzika to zaledwie niewielki procent ogólnej kaloryczności danego produktu. Według badań naukowych, osoby regularnie spożywające produkty dosładzane słodzikami mają podwyższone ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca. Ponadto słodziki zwiększają apetyt, skłaniając nas do nadmiernego spożycia jedzenia.
Podsumowanie
Aspartam czyli E951, jest najpopularniejszą substancją słodzącą, spożywaną przez setki milionów ludzi na całym świecie. Możemy go znaleźć w ponad 6000 produktów. Wyobraźcie sobie sytuację, w której słodzik ten zostaje wycofany. Wielkie koncerny poniosły by gigantyczne straty! Niektóre koncerny spożywcze decydują się nawet opłacać naukowców, aby stworzyli badania ukazujące w korzystnym świetle ich produkt. Oczywiście wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem! To, że produkt jest dietetyczny, light czy nie zawiera cukru nie oznacza, że możemy zjeść go więcej!!!
3 Comments