Antyoksydanty – czyli jak zachować zdrowie i młodość ?
Od wieków szukamy cudownego środka na zatrzymanie młodości. Trudno nam się pogodzić z upływającym czasem. Coraz częściej sięgamy po garści suplementów, mając nadzieję, że to właśnie one zapewnią nam młodość i młodzieńczy wigor. Media z uporem przekonują nas, że wyłącznie suplementy są w stanie uchronić nas przed przedwczesnym starzeniem się. Antyoksydanty zyskały popularność za sprawą swoich cudownych właściwości. Nie od dziś wiadomo, że są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników. Jednak czy ich nadmiar wpływa korzystnie na nasze zdrowie? może zamiast sięgać po kolejną tabletkę zastanów się czy nie warto postawić na racjonalną dietę bogatą w antyoksydanty?
Czym są antyoksydanty?
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) stanowią grupę związków chemicznych odpowiedzialnych za neutralizację wolnych rodników. Świetnie „wymiatają” je z naszego organizmu. Warto pamiętać, że każdy z nas posiada wolne rodniki w swoim ustroju, jednak to ich nadmiar prowadzi do tzw. stresu oksydacyjnego, który jest odpowiedzialny za przedwczesne starzenie się skóry.
Ale czym właściwie są wolne rodniki? W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że są to cząstki, które przyspieszają proces starzenia się i zwiększają ryzyko powstawania chorób. m.in:
- cukrzycy,
- miażdżycy,
- choroby nowotworowej,
- zaćmy,
- astmy,
- choroby serca,
- a także choroby Parkinsona i Alzheimera.
Czynniki wpływające na wzrost wolnych rodników.
Istnieje wiele czynników wpływających na wzrost wolnych rodników. Należą do nich:
- stres,
- wiek,
- promieniowanie UV,
- stosowanie używek oraz złe odżywianie.
Antyoksydanty występują przede wszystkim w roślinach. Mogą być dostarczane do organizmu w postaci:
- witamin,
- minerałów,
- karotenoidów,
- flawonoidów oraz polifenoleidów.
Nasz organizm jest w stanie sam je wytwarzać.
Niestety pod wpływem wieku, stresu, zanieczyszczenia środowiska oraz nieprawidłowego stylu życia ilość wyprodukowanych przeciwutleniaczy znacząco maleje. W związku z tym warto dostarczać sobie tych związków wraz z pożywieniem.
Gdzie należy szukać antyoksydantów?
Dieta bogata w antyoksydanty opiera się przede wszystkim na spożywaniu owoców i warzyw. To one są głównym źródłem przeciwutleniaczy. Warto pamiętać, że spożywając naturalne antyoksydanty możemy być pewni, że ich nie przedawkujemy. Natomiast przyjmowanie ich w dużych ilościach w postaci suplementów diety – może nam zaszkodzić. Osobami najbardziej narażonymi na skutki uboczne przedawkowania antyoksydantów są palacze, oraz osoby chorujące na nowotwory i choroby układu krążenia.
Jeżeli chcielibyście się dowiedzieć w jaki sposób odżywiać się racjonalnie, to odsyłam Was do linku poniżej;)
Silne antyoksydanty w żywności gdzie występują?
Zgodnie ze skalą ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) najbogatszymi źródłami przeciwutleniaczy są :
- cynamon,
- suszone oregano,
- liście szałwii i tymianku,
- pieprz cayenne,
- niesłodzone kakao,
- imbir.
- owoce jagodowe,
- śliwki węgierki,
- świeża żurawina,
- suszone gruszki.
- serce ugotowanego karczocha,
- czerwoną cebulę,
- nasiona fasoli,
- brokuły,
- pomidory poddane obróbce termicznej,
- czerwone ziemniaki,
- buraki ćwikłowe,
- szpinak.
Co ciekawe sporą dawką antyoksydantów może pochwalić się również czerwone wino. Jednak nie dajmy się zwieść. Warto zachować umiar ponieważ oprócz przeciwutleniaczy zawiera ono również alkohol i siarczany.
Czy musimy za wszelką cenę walczyć z wolnymi rodnikami?
Mimo negatywnej nagonki na wolne rodniki należy pamiętać, że ich obecność pozwala organizmowi m.in. bronić się przed infekcjami. Najważniejsze jest abyśmy zachowali balans pomiędzy ilością wolnych rodników, a poziomem antyoksydantów. Musimy również pamiętać, że nadmiar przeciwutleniaczy jest szkodliwy i może prowadzić, m.in. do powolnego rozwoju chorób serca.
Podsumowanie
Każdemu z nas zależy, na pięknym i młodym wyglądzie. Dlatego warto wprowadzić do diety antyoksydanty. Ważne jest to, ponieważ tylko nieliczne ich grupy występują naturalnie w naszym organizmie (przeciwutleniacze endogenne, tj. koenzym Q10 czy melatonina). Antyoksydanty egzogenne możemy natomiast z powodzeniem dostarczyć z pożywienia. Należą do nich:
- witamina A, C i E,
- karotenoidy,
- polifenole,
- cynk,
- selen i kwas alfa-liponowy.
Należy pamiętać że, aby zachować zdrowie, witalność i energię warto sięgać po zdrowe, nieprzetworzone produkty bogate w przeciwutleniacze, minerały i witaminy!