antyoksydanty
Zdrowie

Antyoksydanty – czyli jak zachować zdrowie i młodość ?

Antyoksydanty – czyli jak zachować zdrowie i młodość ?

Antyoksydanty zyskały popularność medialną za sprawą swoich cudownych właściwości. Nie od dziś wiadomo, że są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu. Jeżeli chciałabyś/chciałbyś spowolnić starzenie się organizmu i zmniejszyć ryzyko powstawania wielu chorób warto sięgnąć po te związki chemiczne.

Czym są antyoksydanty?

Jest to grupa związków chemicznych odpowiedzialnych za neutralizację wolnych rodników. Antyoksydanty inaczej zwane przeciwutleniaczami  świetnie „wymiatają” wolne rodniki z  naszego organizmu. Warto pamiętać, że każdy z nas posiada wolne rodniki w swoim ustroju, jednak ich nadmiar prowadzi do tzw. stresu oksydacyjnego. 

Ale czym właściwie są wolne rodniki.? W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że są to cząstki, które przyspieszają proces starzenia się i zwiększają ryzyko powstawania chorób. m.in.  cukrzycę, miażdżycę, choroby nowotworowe, zaćmę, astmę, choroby serca, a także chorobę Parkinsona i Alzheimera. 

antyoksydanty
antyoksydanty
antyoksydanty
antyoksydanty

Czynniki wpływające na wzrost wolnych rodników.

Istnieje wiele czynników wpływających na wzrost niechcianych wolnych rodników. Do głównych czynników należy zaliczyć : stres, wiek, promieniowanie UV, stosowanie używek oraz złe odżywianie.

Antyoksydanty występują przede wszystkim w roślinach. Mogą być dostarczane do organizmu w postaci witamin, minerałów, karotenoidów, flawonoidów oraz polifenoleidów. Warto wiedzieć, że nasz organizm jest w stanie sam wytwarzać przeciwutleniacze.

Niestety pod wpływem wieku, stresu, zanieczyszczenia środowiska oraz nieprawidłowego stylu życia ilość wyprodukowanych przeciwutleniaczy  znacząco maleje. W związku z tym warto dostarczanć sobie tych związków z pożywieniem.

Gdzie należy szukać antyoksydantów?

Dieta bogata w antyoksydanty opiera się przede wszystkim na spożywaniu owoców i warzyw. To one są głównym źródłem przeciwutleniaczy. Warto pamiętać, że spożywając naturalne antyoksdanty możemy być pewni, że ich nie przedawkujemy. Natomiast  przyjmowanie ich w postaci suplementów diety w dużych ilościach może nam zaszkodzić. Osobami najbardziej narażonymi na skutki uboczne przedawkowania antyoksydantów są palacze, oraz osoby chorujące na nowotwory i choroby układu krążenia.

Zapraszam do zapoznania się z artykułem o racjonalnym odżywianiu. Link znajdziecie poniżej 😉

Silne antyoksydanty w żywności gdzie występują? 

Zgodnie ze skalą ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) najbogatszymi źródłami przeciwutleniaczy są :

  • cynamon, 
  • suszone oregano, 
  • liście szałwii i tymianku, 
  • pieprz cayenne, 
  • niesłodzone kakao,
  • imbir. 
  • owoce jagodowe, 
  • śliwki węgierki, 
  • świeża żurawina, 
  • suszone gruszki. 
  • serce ugotowanego karczocha, 
  • czerwoną cebulę, 
  • nasiona fasoli,
  • brokuły, 
  • pomidory poddane obróbce termicznej, 
  • czerwone ziemniaki,
  • buraki ćwikłowe, 
  • szpinak. 

Co ciekawe sporą dawką antyoksydantów może  pochwalić się  również czerwone wino. Jednak nie dajmy się zwieść. Warto zachować umiar ponieważ oprócz  przeciwutleniaczy zawiera ono również alkohol i siarczany.

Warto postarać się by w naszej diecie nie zabrakło wyżej wymienionych produktów.

Czy musimy za wszelką cenę walczyć z wolnymi rodnikami?

Mimo negatywnej nagonki na wolne rodniki należy pamiętać, że ich obecność pozwala organizmowi m.in. bronić się przed infekcjami. Najważniejsze jest abyśmy zachowali balans pomiędzy ilością wolnych rodników, a poziomem antyoksydantów. Musimy również pamiętać, że nadmiar przeciwutleniaczy jest szkodliwy i może prowadzić, m.in. do powolnego rozwoju chorób serca.

Podsumowanie

Każdemu z nas zależy, na pięknym i młodym wyglądzie. W związku z tym warto dostarczać antyoksydanty  wraz z pożywieniem, ponieważ tylko nieliczne ich grupy występują naturalnie w naszym organizmie. Należą do nich przeciwutleniacze endogenne, takie jak koenzym Q10 czy melatonina. Antyoksydanty egzogenne możemy natomiast z powodzeniem dostarczyć z zewnątrz. Należą do nich witaminy A, C i E, karotenoidy, polifenole, cynk, selen i kwas alfa-liponowy. 

Należy pamiętać że, aby zachować zdrowie, witalność i energię warto sięgać po zdrowe nieprzetworzone produkty bogate w antyoksydanty, minerały i witaminy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *