Anemia prawdziwa historia – jak ją pokonać ?
Jestem osobą, która zdrowo się odżywia uprawia sporty i przebywa często na świeżym powietrzu. Mimo to przez jakiś czas czułam osłabienie, senność nie umiałam się skoncentrować cały czas mnie coś rozpraszało. W związku z tym postanowiłam iść do lekarza, który zlecił mi badania krwi i okazało się, że miałam niedokrwistość… Anemia wbrew pozorom jest bardzo groźnym stanem chorobowym nie należy jej bagatelizować! W dzisiejszym artykule opowiem Wam jak sobie poradziłam z tą przypadłością.
Anemia jak do tego doszło?
Jak już wspomniałam wcześniej jestem osobą aktywną i staram się zdrowo odżywiać. Ponadto często oddaje krew, bo uważam, że należy innym pomagać. Nigdy nie wiadomo czy kiedyś ja nie będę potrzebować pomocy. Tym razem po oddaniu krwi czułam straszne osłabienie, ale wiadomo po przyjściu do domu zjadłam porządny obiad „dopchałam się” czekoladą i myślałam, że przejdzie. Jednak dni mijały a osłabienie się nasilało do tego złapałam jakąś infekcje.
W związku z tym, zadzwoniłam do punktu pobrań i poinformowałam o moim stanie. Każdy kto oddaje krew i czuję osłabienie czy infekcje, powinien niezwłocznie zadzwonić i poinformować personel, aby jego krwi nie otrzymał inny pacjent. Po tygodniu zdecydowałam się iść do lekarza, zalecił mi zrobienie badań krwi. Jak się okazało wyszło, że mam anemię. Lekarz zapisał mi jakieś leki i suplementy. W związku z tym postanowiłam się zastosować do jego zaleceń. Ponadto wzbogaciłam swoją dietę o produkty obfitujące w żelazo.
Czym jest anemia ?
Jestem dietetykiem i interesuje się zdrowiem więc doskonale wiem czym jest anemia. Jednak zdaje sobie sprawę, że większość z Was może nie mieć pojęcia – więc tłumacze… Anemia jest to inaczej niedokrwistość. Objawia się spadkiem stężenia hemoglobiny i masy czerwonych krwinek (erytrocytów). Typowymi objawami anemii jest osłabienie, senność, bladość skóry, brak koncentracji. Choć nazwa brzmi niewinnie to jednak nie należy jej bagatelizować! Jest to stan chorobowy, w którym nasze narządy nie otrzymują odpowiedniej ilości tlenu.
Aby skutecznie zapobiegać anemi należy się racjonalnie odżywiać. Więcej o tym przeczytacie w linku poniżej 😉
Niedokrwistość – co jeść
W czasie anemii borykałam się z niedoborami żelaza. W związku z tym wzbogacałam swoją dietę o produkty bogate w ten pierwiastek:
- produkty zbożowe pełnoziarniste,
- nasiona roślin strączkowych,
- czerwone mięso,
- wątróbka,
- liściaste i kapustne warzywa
- buraki,
- morele,
- śliwki,
- maliny
- pistacje,
- pestki dyni,
- sezam,
- kakao, gorzką czekoladę.
Co więcej, aby żelazo lepiej się wchłaniało, włączyłam do diety produkty bogate w witaminę C. Przykładowo, jeżeli na obiad miałam ziemniaki z wątróbką dodawałam kiszoną kapustę bogatą w tą witaminę. Ogólnie anemia może wynikać albo z niedoboru żelaza – tak jak w moi przypadku albo z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego. Dlatego tak ważne są badania.
Anemia wynikająca z niedoboru B12 i kwasu foliowego – co jeść?
Jeżeli twoja anemia wynika z niedoboru witaminy B12. Powinnaś spożywać produkty bogate w tą witaminę, czyli wszystkie produkty odzwierzęce. Jeżeli zaś jesteś wegetarianinem lub węglanem powinieneś suplementować tą witaminę.
Kwas foliowy znajdziecie w takich produktach jak :
- w zielonych liściastych i kapustnych warzywach,
- burakach,
- nasionach strączkowych,
- sezamie,
- nasionach słonecznika,
- produktach pełnoziarnistych
Podsumowanie
Anemia jest poważnym patologicznym stanem naszego organizmu. Ponadto stwarza zagrożenie dla naszego zdrowia. Zdecydowanie należy ją leczyć! Jeżeli czujecie osłabienie, senność brak koncentracji to mogą być pierwsze objawy niedokrwistości. Należy wykonać badanie krwi w celu ustalenia z czego wynika Wasza anemia.
Czy ma to związek z niedoborem żelaza czy może odpowiedzialna jest mała zawartość witaminy B12 i kwasu foliowego. Powinniście spożywać dietę bogatą w składniki, których macie niedobór ewentualnie posiłkować się suplementacją.
One Comment