Dieta bez laktozy czy napewno wiesz co jeść?
Dieta bez laktozy wcale nie oznacza całkowitej rezygnacji ze spożycia nabiału i produktów mlecznych. Nie wszystkie przetwory mleczne są bogate w laktozę, niektóre z nich zresztą ułatwiają jej trawienie.
postaw na produkty zawierające fermentowane białko np. Kefiry, maślanki czy niektóre sery (np. sery długo dojrzewające, sery pleśniowe, czy twarogowe są w pełni bezpieczne). Najwięcej laktozy spośród wszystkich serów ma ser twarogowy tłusty.

Jeżeli z kolei cierpisz na nietolerancje histaminy to odsyłam Cię do artykułu”Nietolerancja histaminy, czemu często mylimy ją z alergią?” link znajdziecie poniżej 😉
Sery bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy:
- parmezan – nie zawiera cukrów prostych, dlatego został umieszczony na liście serów bez laktozy.
- gorgonzola – jest kolejnym rodzajem sera niezawierającym laktozy. Może również znaleźć się w diecie osób na diecie bezglutenowej, ponieważ jest też wolny od glutenu
- pecorino- produkowany jest z mleka owczego. Zawiera dużo mniej laktozy niż sery produkowane z mleka krowiego. Rozkład laktozy jest szybszy, a trawienie mleka podanego w takiej formie często odbywa się bez przeszkód.
Dieta bez laktozy – żółte sery
Jeśli nie tolerujesz laktozy, a uwielbiasz żółty ser? W sklepach szukasz produktów z etykietą bez laktozy uważaj!!!, bo możesz dać się nabrać na nieuczciwy chwyt producentów. Na sklepowych półkach można znaleźć min. wiele rodzajów sera żółtego z etykietą bez laktozy. Prawda jest jednak taka, że sery żółte z natury mają jedynie śladowe ilości laktozy.
Nie wykluczaj całkowicie nabiału z diety. Ponieważ dostarcza on duże ilości wapnia, który jest niezbędny dla naszych kości. Włączenie do diety produktów mlecznych to także większa podaż witaminy D