witamina B17 - pestki brzoskwini
Zdrowie

Witamina B17 jako naturalna metoda leczenia raka?

Witamina B17 jako naturalna metoda leczenia raka?

Sposób odżywiania drastycznie się zmienił. Wszechobecna przetworzona żywność wraz z cukrem dodawanym praktycznie do każdego produktu, królują na półkach sklepowych. Do tego powszechne używanie pestycydów radykalnie zmieniło nasze życie. Produkty mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych. Niegdyś jedząc wprowadzaliśmy do swego organizmu witaminy i minerały, dziś żywność skażona jest chemią, która nie tylko nie dostarcza odpowiedniej ilości witamin, ale wręcz działa destrukcyjnie na nasze zdrowie. Aktualnie świat zmaga się z problemem nowotworów, a jedyną alternatywą jest chemioterapia. Jednak warto przyjrzeć się pewnej witaminie, która wzbudza wiele kontrowersji. Witamina B17, bo o niej mowa stała się tematem do dyskusji, niektórzy uważają, że można uznać ją za doskonały sposób zapobiegania i leczenia nowotworów inni zaś twierdzą, że stosowanie jej jest niebezpieczne. Ale jaka jest prawda? Dziś postaram się Wam ukazać zalety jak i potencjalne zagrożenia wynikające ze spożywania tej witaminy.

witamina B17 - pestki brzoskwini

Więcej o kłamstewkach przemysłu spożywczego przeczytacie w moim e-booku „Globalni mordercy. Jak koncerny spożywcze rujnują Ci zdrowie! ” Dostępny jest już na platformie empik.com i empik.go. Link znajdziecie poniżej.

Nowotwory – problem globalny

Z pewnością zauważyliście, że coraz więcej osób cierpi na różnego typu nowotwory. Problem ten dotyczy nie tylko starszych ludzi, ale i tych najmłodszych. Przyczyn może być wiele od przetworzonej żywności, niehigienicznego trybu życia, po uwarunkowania genetyczne.  Jak to możliwe, że dzikie zwierzęta nie chorują na nowotwory, zaś te, hodowane przez ludzi już tak? Myślę, że każdy z nas powinien samodzielnie odpowiedzieć sobie na to pytanie.

Amigdalina

AMIGDALINA (witamina B17) jest naturalną substancją wykazującą działanie antynowotworowe występującą w ponad 1200 roślinach, zwłaszcza w nasionach tj.

  • pestki moreli,
  • pestki wiśni,
  • pestki jabłka,
  • pestki nektarynki i brzoskwini,
  • pestki śliwy.

Wykazano, że witamina B17 znajduje się również w ogromnej ilości jadalnych roślin. Ponadto należy do glikozydów cyjanogennych. Odpowiada za charakterystyczny gorzki smak pestek niektórych owoców, który wyczuwalny jest po ich rozgryzieniu. Co ciekawe, mimo iż potocznie określana jest mianem witaminy, w rzeczywistości nią nie jest.

Witamina B17 lecznicze właściwości

O leczniczych właściwościach amigdaliny wiedzieli już w starożytności. Witaminę tą wykorzystywano w leczeniu gorączki, bólów głowy oraz jako środek działający moczopędnie. Aktualnie wiemy, że amigdalina może działać antyoksydacyjnie, rozkurczowo oraz przeciwkaszlowo. Dodatkowo według niektórych doniesień naukowych, witamina B17 może łagodzić ból i zwiększać odporność.

Uważa się, że amigdalina odgrywa ważną rolę jako środek pozytywnie wpływający na zdrowie, głównie w kontekście leczenia nowotworów. Zdania w tym temacie są jednak podzielone, a wyniki badań naukowych niejednoznaczne.

Jeżeli chcielibyście wiedzieć jak z kolei przemysł spożywczy Was oszukuje. To odsyłam Was do linku poniżej.

Witamina B17 – skąd te kontrowersje?

Amigdalina, znana jest przede wszystkim z właściwości przeciwnowotworowych. Działanie to miałoby polegać na przekształceniu się jej w organizmie do cyjanowodoru. Zaraz powiecie przecież cyjanowodór jest toksyczny!!! to prawda jednak dużo zależy od ilości.

Mechanizm działania

Osoba zmagająca się z nowotworem posiada zarówno zdrowe komórki jak i te objęte chorobą. W czasie chemioterapii zarówno te dobre jak i złe komórki ulegają osłabieniu. Zdrowe komórki naszego organizmu zawierają enzym zwany rodanazą (który, jest swego rodzaju „obrońcą” przed chorobotwórczymi intruzami) Natomiast komórki nowotworowe nie zawierają już tego enzymu.
Witamina B17 jest kontrowersyjna z tego powodu, że w naszym organizmie przekształca się w cyjanowodór (czyli substancje toksyczną) Jednak ów substancja jest neuytalizowana przez rodanaze obecną w zdrowych komórkach, która przekształca ją w glukozę, czyli energie.

witamina B17 - gorzkie zioła

Natomiast komórki nowotworowe nie zawierają rodanazy, a enzym betaglukozydaza, która rozkłada amigdalinę, wewnątrz komórki nowotworowej uwalnia rodnik cyjanowy oraz aldehyd benzoesowy. Obie substancje współpracują ze sobą niszcząc przy tym komórki nowotworowe.  W przypadku gdy cząsteczka aldehydu benzoesowego przeniknie do komórek zdrowych, zostanie w nich utleniona do nieszkodliwego kwasu benzoesowego.
Mimo niesamowitych właściwości witaminy B17 ważny jest tu zdrowy rozsądek, ponieważ nie umiejętne wykorzystanie amigdaliny może prowadzić do wielu schorzeń a nawet śmierci!!!!

Witamina B17 – skutki uboczne

Mimo niezwykłych właściwości, nieumiejętne dawkowanie witaminy B17 może być niebezpieczne.  Okazuje się, że jej jednorazowe przyjmowanie w dużych ilościach (około 50-60 mg) może zakończyć się nawet śmiercią!!!
Natomiast mniejsze dawki przyjmowane w sposób cykliczny i długotrwały mogą wywołać takie choroby jak:

  • cukrzyca,  
  • niedoczynność tarczycy,
  • neuropatia.

Dlatego, nic na własną rękę!!! przyjmowanie suplementu z amigdaliny musi być bezwzględnie skonsultowane z odpowiednim fachowcem. Dodatkowo osoba, która decyduje się na przyjmowanie witaminy B17powinna być objęta stałą obserwacją lekarską.
Warto również wspomnieć o tym, że zatrucie cyjankami wzrasta u osób, które przyjmują również dużą ilość witaminy C oraz u pacjentów, którzy cierpią na niedobór witaminy B12.       

Zatrucie cyjankiem – konsekwencje

Warto wiedzieć, że zatrucie cyjankiem bardzo mocno obciąża cały organizm i może doprowadzić do:

  • niewydolności nerek, 
  • kwasicy,
  • małopłytkowości,
  • uszkodzenia wątroby, 
  • uszkodzenia układu nerwowego.

Oczywiście, jeżeli zdarzy Wam się przypadkowo połknąć pestkę, nie musicie od razu wpadać w panikę 😅gdyż nie zawiera ona takiej ilości trujących substancji, która doprowadzi do śmierci. W najgorszym wypadku dojdzie do wymiotów, biegunki, bólów brzucha bądź odczuwania goryczy w ustach.

Jeżeli zdecydujecie się na przyjmowanie suplementów z Amigdaliną sprawa wygląda z goła inaczej. Przedawkowanie ich, może nieść za sobą bardzo poważne konsekwencje. Onkolodzy ostrzegają, że amigdalina może pogorszyć tolerancję chemioterapii. Warto pamiętać również o tym, że, nie zaleca się podawania pestek i substancji zawierających amigdalinę dzieciom oraz kobietom w ciąży, bądź karmiącym.

Witamina B17

witamina B17 od wielu lat stanowi temat do debaty. Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej przypisują jej prozdrowotne właściwości chroniące przed nowotworami. Odmiennego zdania są onkolodzy, którzy uważają, że przyjmowanie suplementów amigdaliny, może doprowadzić do groźnego zatrucia organizmu cyjankami. Wiele państw wprowadziło surowy zakaz stosowania amigdaliny jako leku przeciwnowotworowego. Stany Zjednoczone oraz większość państw Unii Europejskiej wprowadziły liczne ograniczenia i kary wynikające z rozprowadzania i dystrybucji leków i suplementów z witaminą B17. Jednym z państw w którym możemy legalnie nabyć amigdalinę w formie leku na nowotwór jest Meksyk.

witamina B17 - gorzkie migdały
witamina B17 – gorzkie migdały

W wielu krajach rozwiniętych, mimo zakazów i ograniczeń, amigdalina nadal jest dostępna na czarnym rynku lub w formie suplementów diety, co stanowi poważne wyzwanie dla organów regulacyjnych.

Osobiście uważam, że warto testować środki naturalne, które potencjalnie mogą nam pomóc. Jednak przyjmowanie ich powinno być skonsultowane z odpowiednim lekarzem, a pacjent powinien być pod stałą obserwacją!!! nic na własną rękę!!!! PAMIĘTAJCIE, że amigdalina może przynieść Wam zarówno poprawę jak i pogorszenie stanu zdrowia. Może warto na samym początku przeanalizować to co spożywamy na co dzień, wprowadzić więcej ruchu na świeżym powietrzu, zadbać o odpowiednią dawkę słońca oraz unikać nadmiernego stresu. Pamiętaj rak to nie wyrok!!!! pozytywne myślenie i wiara może zdziałać cuda😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *