Kajmak waniliowy idealny dodatek do Twojego ciasta!
Kajmak waniliowy jest idealnym dodatkiem do wielu ciast w tym do tradycyjnego mazurka. Można go kupić w sklepie lub przyrządzić samemu w domu. Idealnie sprawdzi się jako masa do mazurka. Przepis na to pyszne ciasto znajdziecie w linku poniżej.
Kajmak waniliowy przepis – będziecie potrzebować:
- 1/2l mleka lub śmietanki,
- 400g cukru,
- 50-100g masła,
- 1/2 laski wanilii
Kajmak waniliowy przepis – sposób przygotowania
Mleko z cukrem gotujemy na silnym ogniu tak długo aż masa zgęstnieje. W trakcie gotowania cały czas mieszamy, aby masa się nie przypaliła! Kajmak jest gotowy w momencie, gdy kropka masy szybko zastyga i nie rozlewa się. Należy go lekko przesadzić i ucierać wałkiem.
Gdy gęstość masy odpowiada gęstości śmietany dodajemy zmiękczone masło i jeszcze chwilkę ucieramy. Masą tą należy szybko polewać, ponieważ bardzo szybko zastyga. Kajmak sporządzony w większej ilości należy przetrzymywać w naczyniu z gorącą wodą, aby szybko nie zgęstniał!
Do kajmaku można dodać 1-2 łyżki karmelu, uzyskuje się wówczas ładniejszy kolor i lepszy smak.
One Comment