Które zioła w trakcie odchudzania warto stosować?
Niejedna z nas zmaga się z dodatkowymi kilogramami. Stosujemy przeróżne diety, uprawiamy sport a kilogramy praktycznie stoją w miejscu. Co w tej sytuacji zrobić? co jest tego przyczyną? Być może głównym problemem są przekąski pomiędzy posiłkami. W dzisiejszym artykule podpowiem Wam które zioła w trakcie odchudzania warto stosować, jak Wam pomogą w walce z przekąskami oraz jakie mogą dać Wam korzyści zdrowotne.
Walka o szczupłą sylwetkę
Dobrze zbilansowana dieta powinna dać Wam w 100% uczucie sytości. W prawdzie przy dietach odchudzających jest to cięcie kalorii, a więc i energii dostarczonej organizmowi… ale spokojnie, doświadczony dietetyk wie, że te cięcia powinny być stopniowe, (nie duże i nie wpływające na ogólne samopoczucie).
No cóż tyle w teorii…, ale jak wygląda praktyka? Przechodząc na dietę odchudzającą mimo skrupulatnie wyliczonych kalorii niestety, ale sięgamy po dodatkowe przekąski. Zazwyczaj są to cukry proste – zawarte w słodyczach dosładzanych napojach lub przetworzonych daniach. No cóż.. są to przyzwyczajenia, a jak wiadomo z nimi ciężko walczyć. Jednak są metody oszukania chęci na dodatkowe podjadanie.
Po które zioła w trakcie odchudzania warto sięgać?
Jedną z metod na pozbycie się uczucia ciągłego podjadania jest stosowanie ziół. Ale uwaga! zioła stosujemy w rozsądnych ilościach max 2 -3 filiżanki dziennie ok 2h przed posiłkiem i ok 2-3 h po posiłku. Wynika to z faktu, że mogą znacząco utrudniać wchłanianie witamin i mikroelementów z posiłku. W żadnym wypadku nie stosujemy ich do popijania leków czy suplementów! W ten sposób możemy sobie bardziej zaszkodzić. Polecam również wprowadzić do diety fermentowaną herbatę więcej o jej właściwościach i przepis na jej przygotowanie znajdziecie w linku poniżej.
To tyle z tych złych wiadomości! warto wprowadzać zioła do diety. Są one bowiem bombą przeróżnych składników odżywczych. Ponadto stanowią one idealny suplement, ponieważ zawierają szereg składników które jest nam ciężko pozyskać z diety. Dodatkowo warto pamiętać, że to nimi niegdyś leczono naprawdę ciężkie choroby. Do dziś niektóre alkaloidy zawarte w roślinach dodawane są do leków (nawet tych na poważne nowotwory!) więc moc ich jest niezaprzeczalna.
Więcej o niesamowitych właściwościach ziół przeczytacie w moim e-booku „Niezwykła moc ziół – czy na pewno wiesz co jesz? Czyli alkaloidy w Naszej codziennej diecie„E-book jest już dostępny na platformie empik.go i empik.com. Link znajdziecie poniżej.
Jakie zioła stosować?
- W oszukaniu głodu może okazać się pomocny proszek z bulwy dziwidła riviera a także sproszkowane nasiona babki płesznika i plechy chrzęścicy kędzierzawej.
- Korzeń mniszka lekarskiego – przyśpiesza usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii i nadmiaru wody.
- Skrzyp polny – za sprawą obecności flawonoidów, zwiększa objętość wydalanego moczu i usuwa nadmiar moczanów.
- Pokrzywa- w jej liściach zawarte są karotenoidy, ksantofil i kwasy organiczne wszystkie te związki pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiają trawienie i prawidłowy przebieg procesów przemiany materii.
- Mięta – wykazuje działanie rozkurczowe i obniżające napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg żółciowych i moczowych.
Zioła w trakcie odchudzania – Przepis na napar działający wspomagająco w procesie odchudzania
Będziecie potrzebować:
- 50g pokrzywy,
- 25g liści czarnej porzeczki,
- 20g winorośli właściwej (liści winogron),
- 10g miąższu z cytryny
Sposób przygotowania:
Jedną łyżkę mieszanki należy zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Gotowe
Można również przygotować napar z liści orzecha włoskiego. Wystarczy 3 łyżki rozdrobnionych liści zalać 1 litrem wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 15 minut.
Zioła w trakcie odchudzania – Podsumowanie
Aby zniwelować uczucie chęci na podjadanie można stosować zioła oczywiście w rozsądnych ilościach i w odpowiednim odstępie czasu od spożywanych posiłków. Gdy mamy ochotę na słodkie możemy również kupić gorzką czekoladę, która za sprawą teobrominy poprawi nam nastrój nie zwiększając ochoty na słodkie. Gdy mamy ochotę na wysoko przetworzony produkt po prostu zmieszajmy węglowodany z tłuszczami np. robiąc masło orzechowe link do przepisu znajdziecie poniżej.
Warto zaznaczyć, że jedzenie wysoko przetworzone nam tak smakuje ze względu na mieszankę węglowodanów i tłuszczy oraz niestety dużą ilość wzmacniaczy zapachu, smaku, barwników konserwantów i innych magicznych dodatków które nie są dla nas obojętne! Dlatego warto je wyeliminować z naszej diety nie tylko wpłynie to na Wasze zdrowie, ale z pewnością efektem ubocznym będzie utrata zbędnych kilogramów oraz lepsze samopoczucie.