Domowy majonez – czyli przepis na wyborny dodatek do dań
Witajcie!
Na półkach sklepowych mamy ogromny wybór majonezów. Jednak niektóre z nich są tak przesycone substancjami wzmacniającymi smak i zapach oraz różnego rodzaju „E”, że aż strach serwować go swoim dzieciom, gościom czy rodzinie. Oczywiście istnieje wiele majonezów z dobrym składem jednak dziś przygotujemy swój własny domowy majonez.
Potrzebować będziecie:
- 2 żółtka średnich jajek
- 1,5 szklanki oleju roślinnego polecam rzepakowy dla zwolenników wyrazistego smaku oliwa z oliwek. Jednak, jeżeli robisz majonez pierwszy raz warto sięgać po rzepakowy
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka musztardy ostrej.
- płaska łyżeczka cukru pudru
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli dobrej jakości polecam himalajską albo naszą polską sól kłodawska.
- Osobiście lubię dodawać odrobinę ziół prowansalskich lub czosnku niedźwiedziego
Co istotne, ważne jest, aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę!!!
Domowy majonez – sposób przygotowania
Do miski wrzucamy 2 żółtka, 1 łyżeczkę soku z limonki oraz jedną łyżeczkę ostrej musztardy. Całość dokładnie rozbełtaj widelcem i dodaj płaską łyżeczkę cukru pudru, odrobinę soli oraz szczyptę czarnego pieprzu. Osobiście dodaje również pół łyżeczki ziół prowansalskich lub pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Wszystkie składniki ponownie wymieszaj.
W międzyczasie wyciągnij blęnder ustaw na średnie obroty i blęnduj masę jajeczną. Gdy zacznie gęstnieć stopniowo dodawaj olej roślinny. Rób to powoli.
Gdy masa wystarczająco zgęstnieje majonez jest już gotowy. Teraz wystarczy odstawić go do lodówki można go tam przechowywać maksymalnie do 2 tygodni.
Domowy majonez świetnie będzie pasować do wielu dań. Jeżeli potrzebujecie pomysłu na obiad zachęcam was do przygotowania polędwiczek wieprzowych. Link znajdziecie poniżej.
One Comment