Kutia przepis na pyszny deser wigilijny
Witam!
Dziś przedstawię wam świetny przepis na kutie wigilijną. Kutia to przepyszny deser podawany na stole wigilijnym. Charakteryzuje się dużą ilością bakali i orzechów. Jest to naprawdę sycący deser, dlatego warto uważać na ilości. Lepiej zjeść mniej a resztę zostawić na 2 czy 3 dzień świąt. Przepis jest bardzo prosty naprawdę każdy sobie z nim poradzi.
Warto zapoznać się z kolejnym wigilijnym przepisem na rybę po grecku. Link znajdziecie poniżej.
Kutia – będziecie potrzebować:
- 1 szklanka pszenicy (bez łusek)
- 1 szklanka maku niebieskiego
- 1/2l mleka
- 1/2 szklanki waszego ulubionego miodu polecam lipowy
- 100g orzechów włoskich ok 2 garści
- 100g orzechów laskowych ok 2 garści
- jeżeli chodzi o bakalie używajcie tych które lubicie jest naprawdę szeroki wybór ważne, aby bakalie stanowiły ok 100g. Ja osobiście dodaję ok 50g rodzynek i 50g suszonych śliwek
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Pszenicę dokładnie opłukujemy i namaczamy w zimnej wodzie na noc, aby zmiękła i napęczniała.
W międzyczasie wsypujemy mak do miski i zalewamy gorącym mlekiem, musimy raz zagotować. Ciepły mak przerzucamy do szklanej miski, przykrywamy talerzem i zostawiamy najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wylewamy wodę z wieczora ponownie opłukujemy pszenicę w zimnej wodzie. Przekładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody i gotujemy troszkę ponad godzinkę pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas sprawdzając czy pszenica jest wystarczająco miękka. Gdy się ugotuje wystarczy odcedzić pszenicę i wystudzić.
W międzyczasie osączony mak. Polecam zmielić go w maszynce do mięsa 2-3 razy. Powinniśmy używać sitka o drobnych oczkach.
Równocześnie możemy namoczyć bakalie w ciepłej przegotowanej wodzie na ok 20 minut.
Orzechy najlepiej lekko podprażyć w piekarniku oraz posiekać na drobne kawałki.
Jeżeli używasz suszonych śliwek po namoczeniu w ciepłej wodzie warto pokroić je w paseczki.
Przygotuj sobie Laskę wanilii rozetnij ją wzdłuż i czubkiem noża wybierz ziarenka.
Gdy już wszystkie składniki będziesz mieć odpowiednio spreparowane. Wystarczy wrzucić je wszystkie do dużej szklanej miseczki i dokładnie wymieszać. Na koniec mieszania warto dodać wasz ulubiony miód.
Gotowe kutię możecie podawać w szklanych pucharkach czy miseczkach.
Warto jednak dokładnie schłodzić masę w lodówce. Odstawcie ją na 2-3 godzinki. Podpowiem wam, że najlepiej pozostawić ją w lodówce na całą noc wtedy smakuje najlepiej.
Smacznego.