kutia
Desery

Kutia przepis na pyszny deser wigilijny

Kutia przepis na pyszny deser wigilijny

Witam!
Dziś przedstawię wam świetny przepis na kutie wigilijną. Kutia to przepyszny deser podawany na stole wigilijnym. Charakteryzuje się dużą ilością bakali i orzechów. Jest to naprawdę sycący deser, dlatego warto uważać na ilości. Lepiej zjeść mniej a resztę zostawić na 2 czy 3 dzień świąt. Przepis jest bardzo prosty naprawdę każdy sobie z nim poradzi.

Warto zapoznać się z kolejnym wigilijnym przepisem na rybę po grecku. Link znajdziecie poniżej.

Kutia – będziecie potrzebować:

  • 1 szklanka pszenicy (bez łusek)
  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 1/2l mleka
  • 1/2 szklanki waszego ulubionego miodu polecam lipowy 
  • 100g orzechów włoskich ok 2 garści
  • 100g orzechów laskowych ok 2 garści
  •  jeżeli chodzi o bakalie używajcie tych które lubicie jest naprawdę szeroki wybór ważne, aby bakalie stanowiły ok 100g. Ja osobiście dodaję ok 50g rodzynek i 50g suszonych śliwek
  • 1 laska wanilii
kutia
kutia
kutia
kutia

Sposób przygotowania:

Pszenicę dokładnie opłukujemy i namaczamy w zimnej wodzie na noc, aby zmiękła i napęczniała.
W międzyczasie wsypujemy mak do miski i zalewamy gorącym mlekiem, musimy raz zagotować. Ciepły mak przerzucamy do szklanej miski, przykrywamy talerzem i zostawiamy najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wylewamy wodę z wieczora ponownie opłukujemy pszenicę w zimnej wodzie. Przekładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody i gotujemy troszkę ponad godzinkę pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas sprawdzając czy pszenica jest wystarczająco miękka. Gdy się ugotuje wystarczy odcedzić pszenicę i wystudzić.

W międzyczasie osączony mak. Polecam zmielić go w maszynce do mięsa 2-3 razy. Powinniśmy używać sitka o drobnych oczkach.

Równocześnie możemy namoczyć bakalie w ciepłej przegotowanej wodzie na ok 20 minut.

Orzechy najlepiej lekko podprażyć w piekarniku oraz posiekać na drobne kawałki.

Jeżeli używasz suszonych śliwek po namoczeniu w ciepłej wodzie warto pokroić je w paseczki.

Przygotuj sobie Laskę wanilii rozetnij ją wzdłuż i czubkiem noża wybierz ziarenka.

Gdy już wszystkie składniki będziesz mieć odpowiednio spreparowane. Wystarczy wrzucić je wszystkie do dużej szklanej miseczki i dokładnie wymieszać. Na koniec mieszania warto dodać wasz ulubiony miód.
Gotowe kutię możecie podawać w szklanych pucharkach czy miseczkach.

Warto jednak dokładnie schłodzić masę w lodówce. Odstawcie ją na 2-3 godzinki. Podpowiem wam, że najlepiej pozostawić ją w lodówce na całą noc wtedy smakuje najlepiej.
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *