jak wybrać dobry chleb
Zdrowie

Jak wybrać dobry chleb ? czego unikać przy wyborze pieczywa?

Jak wybrać dobry chleb ? czego unikać przy wzborze pieczywa?

Na półkach sklepowych mamy ogromny wybór pieczywa – od białego po ciemne, ziarniste. Na dziale z pieczywem zachęcają nas wielkie, rumiane bochenki, pachnące tak, jakby dopiero zostały wyjęte z pieca.  Ale czy naprawdę tak jest? Jak wybrać dobry chleb? na co zwracać uwagę przy wyborze pieczywa?

Jak wybrać dobry chleb – na co zwracać uwagę

Większość z nas wybierając chleb kieruje się barwą, zapachem czy po prostu wyglądem. Jednak to, że pieczywo jest rumiane, wielkie, ciemne i piękne nie oznacza, że jest zdrowe. Przed zakupem warto spojrzeć na skład – im krótszy tym lepszy. Prawdziwy 100% chleb powinien zawierać:

  • Mąkę,
  • Wodę,
  • Zakwas/drożdże,
  • Sól,
  • Cukier,

Ewentualnie dodatki tj. suszone owoce czy różnego rodzaju pestki (słonecznika, dyni lub mak, czarnuszkę itp.)

jak wybrać dobry chleb
jak wybrać dobry chleb
jak wybrać dobry chleb
jak wybrać dobry chleb

Czego unikać w pieczywie

Niestety w większości supermarketów ciężko jest dostać zdrowe pieczywo. Przeważnie producenci stosują całą gamę substancji chemicznych oraz zmieniają barwę chleba czy bułek np. karmelem.

Konsument myśląc, że kupuje zdrowy produkt tak naprawdę bierze pieczywo jeszcze gorsze niż zwykłe białe, bo dodatkowo zabarwione. Dzieje się tak dlatego, że pieczywo dostępne w supermarketach produkowane jest na masową skalę. Producent po prostu mrozi ciasto i rozsyła je do sklepów na terenie całego kraju. Z kolei sklepy wkładają je do pieców i kuszą nas pięknymi, pachnącymi i chrupiącymi bułeczkami.

Niestety mrożenie to nie jest jedyny problem, najgorsze jest to co się kryje w takim mrożonym pieczywie:

  • SIARCZAN WAPNIA – czyli tak naprawdę gips! który ma za zadanie sprawić, że ciasto nie będzie się kleić;
  • WĘGLAN WAPNIA – czyli kreda, której główną funkcją jest wzbogacenie pieczywa w wapń; tak nawiasem mówiąc znam lepsze źródła wapnia🙈
  • E 920 – czyli L-cysteina – aminokwas pozyskiwany m.in z ludzkich włosów i kaczych piór. Co ciekawe w Polsce używanie cysteiny jest zakazane,… ale nie cieście się tak! To nic, że jest zakazane w Polsce, bo i tak często ciasto do wyrobu pieczywa jest sprowadzane np. z Chin, a tam cysteina jest legalna;
  • GUMA GUAR – działa jak gąbka idealnie chłonie wodę. W związku z tym pieczywo sprawia wrażenie zdrowego, naturalnego.
  • SŁÓD JĘCZMIENNY – zwiększa objętość pieczywa;
  • Gluten – często do pieczywa dodaje się sztuczny gluten ten naturalny występuje w pszenicy i raczej nie jest szkodliwy. Pod warunkiem, że osoba nie choruje na celiakię lub po prostu nie toleruje glutenu.

Podsumowanie

W dzisiejszych czasach ciężko o dobry, zdrowy i wartościowy chleb. W związku z tym, najlepiej sięgać po pieczywo z prawdziwej tradycyjnej piekarni, gdzie rzemieślnicy wypiekają je zgodnie ze starymi recepturami, a skład jest prosty i czytelny dla każdego – nawet dla dziecka. Warto też rozważyć samodzielne domowe wypieki. Polecam przepis na domowe bułki razowe. Link znajdziecie poniżej.

Jednak nie każdy ma czas i chęci na domowe wypieki, dlatego przede wszystkim sugerujmy się składem!!! im krótszy tym lepszy. Dajcie znać w komentarzach jak Wy radzicie sobie przy wyborze chleba, czym się kierujecie? a może po prostu, chcielibyście polecić jakąś dobrą, tradycyjną piekarnie. Zapraszam do dyskusji 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *