Jak wybrać dobry chleb ? czego unikać przy wzborze pieczywa?
Na półkach sklepowych mamy ogromny wybór pieczywa – od białego po ciemne, ziarniste. Na dziale z pieczywem zachęcają nas wielkie, rumiane bochenki, pachnące tak, jakby dopiero zostały wyjęte z pieca. Ale czy naprawdę tak jest? Jak wybrać dobry chleb? Na co zwracać uwagę przy wyborze pieczywa? W dzisiejszym artykule dam Ci parę wskazówek czego powinieneś unikać przy wyborze chleba.
Jak wybrać dobry chleb – na co zwracać uwagę
Większość z nas wybierając chleb kieruje się barwą, zapachem czy po prostu wyglądem. Jednak to, że pieczywo jest rumiane, wielkie, ciemne i piękne nie oznacza, że jest zdrowe. Przed zakupem warto spojrzeć na skład im krótszy tym lepszy. Prawdziwy 100%chleb powinien zawierać:
- Mąkę,
- Wodę,
- Zakwas/drożdże,
- Sól,
- Cukier,
Ewentualnie dodatki takie jak suszone owoce czy różnego rodzaju pestki (słonecznika czy np. dyni) lub inne dodatki takie jak czarnuszka czy mak
Czego unikać w pieczywie
Niestety w większości supermarketów ciężko jest dostać zdrowe pieczywo. Przeważnie producenci, aby ich chleby czy bułeczki wyglądały pięknie dodają różne substancje działające w dłuższym okresie czasu, destruktywnie na nasze zdrowie. Nie dość, że producenci stosują całą gamę substancji chemicznych to jeszcze zmieniają barwę chleba czy bułek np. karmelem.
Konsument myśląc, że kupuje zdrowy produkt tak naprawdę| kupuje pieczywo jeszcze gorsze niż zwykłe białe, bo dodatkowo zabarwione. Dzieje się tak dlatego, że pieczywo dostępne w supermarketach produkowane jest na masową skalę. Producent po prostu mrozi ciasto i rozsyła je do sklepów na terenie całego kraju. Z kolei sklepy takie pieczywko wkładają do pieców i kuszą nas pięknymi, pachnącymi i chrupiącymi bułeczkami. A my je kupujemy, bo przecież są „świeżutkie i pachnące”
Niestety mrożenie to nie jest jedyny problem, najgorsze jest to co się kryje w takim mrożonym pieczywie:
- SIARCZAN WAPNIA – czyli tak naprawdę gips! który ma za zadanie sprawić, że ciasto nie będzie się kleić;
- WĘGLAN WAPNIA – czyli kreda, której główną funkcją jest wzbogacenie pieczywa w wapń; tak nawiasem mówiąc znam lepsze źródła wapnia🙈
- E 920 – czyli L-cysteina – aminokwas pozyskiwany m.in z ludzkich włosów i kaczych piór. Co ciekawe w Polsce używanie cysteiny jest zakazane,… ale nie cieście się tak! To nic, że jest zakazane w Polsce, bo i tak często ciasto do wyrobu pieczywa jest sprowadzane np. z Chin, a tam cysteina jest legalna;
- GUMA GUAR – działa jak gąbka idealnie chłonie wodę. W związku z tym pieczywo sprawia wrażenie zdrowego, naturalnego.
- SŁÓD JĘCZMIENNY – zwiększa objętość pieczywa;
- Gluten – często do pieczywa dodaje się sztuczny gluten ten naturalny występuje w pszenicy i raczej nie jest szkodliwy. Pod warunkiem, że osoba nie choruje na celiakię lub po prostu nie toleruje glutenu.
Podsumowanie
Kupienie w dzisiejszych czasach dobrego, zdrowego i wartościowego chleba graniczy praktycznie z cudem jednak jest to możliwe. Najlepiej sięgać po chleb z prawdziwej tradycyjnej piekarni, gdzie rzemieślnicy wykonują pieczywo zgodnie ze starymi recepturami. A skład jest prosty i czytelny dla każdego nawet dla dziecka. Warto też rozważyć samodzielne domowe wypieki polecam przepis na domowe bułki razowe. Link znajdziecie poniżej.
Jednak nie każdy ma czas i chęci na wypieki w własnym zaciszu domowym, dlatego przede wszystkim sugerujemy się składem im krótszy tym lepszy. Dajcie znać w komentarzach jak wy radzicie sobie przy wyborze chleba czym się kierujecie? Czy po prostu wykonujecie taki chlebek czy bułeczki w zaciszu domowym. A może po prostu chcielibyście polecić jakąś dobrą tradycyjną piekarnie. Zapraszam do dyskusji.