Kawa czyli niezwykłe korzyści płynące z picia tego napoju
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napoi spożywanych każdego dnia przez miliony ludzi na całym świecie. To od niej wielu z nas rozpoczyna swoje poranki. Z nią się budzimy i z nią zasypiamy. Ale czy naprawdę jest zdrowa? W dzisiejszym artykule przedstawię Wam kilka faktów o tym napoju.
Mała czarna wzbudza wiele emocji. Wokół niej narosło przez lata wiele mitów. A to, że kawa wypłukuje magnez, że jest ogólnie niezdrowa, że podwyższa ciśnienie tętnicze czy odwadnia. Ale jaka jest prawda? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie warto się bardziej przyjrzeć faktą towarzyszącym tym czarnym ziarenkom.
Kawa – fakty
Regularne oraz umiarkowane picie kawy wspiera profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych.
Warto pić kawę w umiarkowanych ilościach od trzech do pięciu filiżanek dziennie. Taki nawyk znacznie zredukuje ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, cukrzycę czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Ponadto niektóre badania naukowe wykazały to, że spożywanie kawy może w znaczący sposób przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób, takich jak alzheimer i choroba Parkinsona
Kawa, zawiera ponad tysiąc aktywnych związków.
Jest bogatym źródłem antyoksydantów (polifenoli) czyli substancji opóźniających proces starzenia się organizmu. Wspomniane substancję mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, a więc działają bardzo korzystnie na nasz organizm. Ponadto w kawie występuje kwas chlorogenowy, który działa przeciwzapalnie, pomaga regulować poziom cukru i lipidów we krwi. Warto dodać, że napój ten, jest źródłem witamin z grupy B, flawonoidów oraz antyoksydantów.
W kawie znajduję się szkodliwy akrylamid.
Jest to substancja, która powstaje podczas prażenia ziaren kawy w wysokiej temperaturze. Co istotne jest to związek prawdopodobnie rakotwórczy, jednak jak wszędzie wszystko zależy od dawki. Badacze jednak uspokajają twierdząc, że trzeba by było wypić ogromne ilości kawy, aby ten związek faktycznie zadziałał.
Mała czarna zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Najnowsze badania naukowe wykazały, że kawa poprawia metabolizm glukozy – czyli zmniejsza insulinooporność, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.
Kawa nie wypłukuje magnez z organizmu.
Co ciekawe, jest ona źródłem tego minerału. Racjonalne picie kawy, przy prawidłowo skomponowanej diecie, nie powoduje deficytu magnezu. Jeżeli wypijemy jedną filiżankę espresso dostarczymy sobie ok 24 mg magnezu. Natomiast, gdy dziennie wypijemy 3 filiżanki takiej kawy dostarczymy sobie aż 72 miligramy magnezu. Kofeina faktycznie wypłukuje nam magnez, ale w ilości minimalnej ok 4 mg magnezu.
Kofeina poprawia nastrój, pamięć, czas reakcji oraz funkcje poznawcze.
Nie należy popijać posiłków kawą.
To samo dotyczy każdego innego napoju. Najlepiej nie popijać posiłków niczym. Jeżeli już ktoś musi to wyłącznie wodą (chociaż i ona w trakcie spożywania posiłków zakłóca mechanizm trawienia). O tym, dlaczego nie należy popijać posiłków napojami więcej znajdziecie w artykule „Czy herbata z cytryną może być dla nas toksyczna.?” Link znajdziecie poniżej.
Podsumowanie
Kawa, jest napojem, po który warto sięgać. Nie tylko ze względu na wspaniały smak czy aromat. Jest to napój, który wzmacnia naszą czujność oraz pobudza i poprawia nastrój. Jest ona bogactwem antyoksydantów i innych substancji odżywczych. Jednak jak i we wszystkim warto zachować umiar. Racjonalne spożywanie tego napoju może dać nam wiele korzyści.
Warto wiedzieć, że tolerancja kawy i jej wpływ na zdrowie są kwestią indywidualną. Należy zachować umiar, przyglądając się reakcji organizmu szczególnie po wypiciu większej ilości. Jednak pamiętajcie, że picia kawy nie poleca się kobietą w ciąży oraz osobą z przewlekłymi chorobami serca!!!
2 Comments