Owsianka – zdrowy przepis czyli jedz z głową!!!
Witam wszystkich smakoszy !!!
Marzy wam się owsianka?. Jeśli tak to macie szczęście bo dziś przedstawię Wam pyszny a przede wszystkim zdrowy przepis na owsiankę. Ostrzegam będzie to dość nietypowy sposób ale uwierzcie mi, że warto!.
Będziecie potrzebować :
- pół szklanki płatków górskich,
- garść migdałów lub innych orzechów,
- łyżeczkę żurawiny,
- łyżeczkę rodzynków,
- łyżeczkę siemienia lnianego lub nasion chia,
- jogurt naturalny,
- świeże owoce,
Owsianka – sposób przyrządzenia:
Wszystkie produkty oprócz jogurtu naturalnego i świeżych owoców zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy na całą noc.! Tak dobre słyszeliście. Tylko wtedy wasza owsianka będzie lepiej przyswajalna przez organizm. Pewnie zastanawiacie się dlaczego.? Otóż powód jest jeden kwas fitynowy.
Odsyłam Was do artykułu „Czy wegetarianizm może nam zaszkodzić”? tam przedstawiona jest charakterystyka owego kwasu i sposób ograniczania go w żywności. Link znajdziecie poniżej.
Po nocy wasza owsianka znacząco obniży zawartość szkodliwego kwasu. Następnego dnia wystarczy dodać jogurt naturalny i ulubione świeże owoce. Jeżeli ktoś jest uczulony na laktozę, wtedy rezygnujemy z jogurtu i dodajemy poprostu świeżych owoców.
Smacznego. !
Owsianka z dodatkiem kakao
Ps. Jeżeli ktoś z was lubi dodawać kakao do płatków owsianych. Oczywiście może to zrobić pod warunkiem, że będzie postępować tak samo co w przepisie powyżej dodając szczyptę kakao. Nnastępnego dnia wystarczy dodać świeże owoce
( polecam dodawać kwaskowate owoce tj. kiwi, czy borówki wtedy żelazo będzie lepiej wchłaniane ).