wegetarianizm
Zdrowie

Czy wegetarianizm może nam zaszkodzić ?

Czy wegetarianizm może nam zaszkodzić ?

Wegetarianizm – dlaczego ludzie się decydują?

Większość z Nas uważa, że dieta wegetariańska jest jedną z najzdrowszych diet. Wynika to z faktu, że wegetarianie spożywają duże ilości warzyw, orzechów, pełnoziarnistych kasz i zbóż. Ponadto dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu mięsa z jadłospisu. W związku z tym wegetarianie opierają swoją dietę głównie na warzywach i owocach.  Ludzie decydują się na przejście na wegetarianizm z bardzo różnych powodów (etycznych, religijnych zdrowotnych lub po prostu chcą spróbować innego stylu życia). Pobudek może być wiele, ale cel jest zawsze taki sam. Chodzi o dostarczanie organizmowi składników odżywczych pochodzących wyłącznie z produktów roślinnych. 

Wegetarianizm a kwas fitynowy

Jest to dieta z pozoru idealna. Ale czy posiada ona drugie dno?

Przede wszystkim osoby chcące przejść na dietę wegetariańską muszą to „robić z głową”. Wegetarianie nie spożywają mięsa – a to właśnie ono dostarcza Nam wielu aminokwasów i łatwo przyswajalnej witaminy B12. Ludzie decydujący się na taką dietę oprócz witaminy B12 powinni suplementować inne witaminy i minerały ze względu na to, że ich dieta również obfituje w substancje antyodżywczą, która blokuje wchłanianie niektórych minerałów takich jak cynk, żelazo, miedź. Tą substancją jest kwas fitynowy.

wegetarianizm
wegetarianizm
wegetarianizm
wegetarianizm

Czym za tem jest owy kwas?

Kwas fitynowy jest naturalnym składnikiem występującym w  ziarnach zbóż, orzechach i nasionach roślin strączkowych. Składnik ten jest niezbędny w procesie wzrostu rośliny. Niestety dla człowieka stanowi substancję antyodżywczą, ponieważ hamuje wchłanianie składników mineralnych z pożywienia do krwiobiegu.
W celu zapoznania się bliżej z tematem racjonalnego odżywiania, zapraszam Was do artykułu „Racjonalne Odżywianie. Jakie błędy popełniamy najczęściej” Link znajdziecie poniżej 😉

Czy można ograniczyć kwas fitynowy?

 Musimy pamiętać, że kwas fitynowy może w pewnym zakresie ograniczać wchłanianie składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, wapń. W produktach powszechnie uznawanych za zdrowe – obecność kwasu fitynowego jest nieunikniona. Czy istnieje możliwość zneutralizowania kwasu fitynowego  w żywności ?. Oczywiście!… Istnieje możliwość ograniczenia kwasu fitynowego. Z pomocą przychodzą Nam takie zabiegi jak:

  • Moczenie – jeżeli  pozostawimy  na noc w wodzie nasiona roślin strączkowych lub płatków zbożowych spowodujemy  usunięcie nawet 37% kwasu fitynowego. Oczywiście taki zabieg niesie ze sobą również, ryzyko pozbawienia się też części składników mineralnych.
  • Fermentacja – w momencie  gdy przygotowujemy pieczywo na zakwasie spowodujemy  większy rozpad kwasu fitynowego niż w przypadku pieczywa na drożdżach. Jeżeli zależy nam na ograniczeniu ilości kwasu fitynowego w naszej diecie. Powinniśmy wybierać pieczywo na zakwasie. Unikajmy pieczywa drożdżowego.
  • Dodawanie witaminy C –  Mało kto wie, że witamina C neutralizuje działanie kwasu fitynowego. Możemy poprostu dodawać produkty bogate w witaminę C do posiłków. 

Należy pamiętać, że osoby nie jedzące mięsa,  muszą uważać, by ich dieta była zasobna w cynk i żelazo. Ponieważ kwas fitynowy utrudnia ich wchłanianie. Szczególnie będzie to dotyczyć żelaza, którego stan odżywienia warto kontrolować badaniami krwi i w razie czego dbać o biodostępność tego pierwiastka. 
Nie bójmy się spożywać owoców i warzyw!!! są to produkty niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kluczem do sukcesu jest po prostu prawidłowe łączenie produktów.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *